Monday, February 6, 2012

Tips Hantar URL blog ke Google Blog search

     Sekadar ingin berkongsi satu tips blogging yang juga merupakan tips dan tutorial pertama aku sepanjang aku menulis di blog ini. Tak perlu risau dan bimbang, berbeza dengan tutorial add math or calculus yang boleh menyebabkan sindrom bengkak terhadap otak korang, tips aku ni adalah sangat simple dan mudah difahami. Tips ni berkaitan dengan cara untuk menghantar url blog ke Google blog search. 








Tahu tak apa tu Google Blog Search ? Google blog search adalah salah satu anak buah Google yang bertanggungjawab dalam mengindex sesuatu blog. Tujuan menghantar url korang ke dalam google blog ni adalah untuk memastikan url blog korang ada dalam senarai enjin carian. Jadi pengguna akan lebih mudah menjumpai blog korang apabila mereka mencari di enjin carian google.


 Jadi, nak submit URL blog macam mana? Korang hanya perlu ke laman berikut:





Hanya taip url blog anda, dan tekan submit blog .. sangat mudah bukan? Tak perlu nak daftar apa pun. Jika korang belum lakukan . lakukan sekarang klik SINI
 Ini merupakan contoh skrin shot apabila blog yang sudah dikesan oleh enjin carian:



Selamat mencuba...

-Pahlawan Kucing-



9 comments:

  1. aku dah lupe nak cakap terima kasih....terima kasih pasal tutorial ni..

    ReplyDelete
  2. da try . thanx :) . nice one . hehe

    ReplyDelete
  3. thank you for sharing.. nice info :)

    ReplyDelete
  4. ce search ni berketukketak.blogspot.com / carik carik memory..

    ade kot.. hehehe

    btw, thanks for the info..

    ReplyDelete