Wednesday, February 22, 2012

Permulaan Semester Yang Baru

Diam tak diam dah hampir seminggu aku tak mengupdate blog ni. Maklumlah sibuk dengan persiapan untuk semester baru. Persiapan la sangat padahal ape pun gua tak ready. Ni semua malas punye pasal. So untuk mengelakkan wabak kemalasan yang menyerang otot-otot dan sendi ni dari terus melanda aku pun mengambil keputusan untuk menaip pada hari ini. Tak kisah ade orang bace ke tak janji blog pahlawan kucing tak terbiar

Hari ni takde apa-apa fakta menarik aku nak kongsi ataupun berita aku nak ulas. Tapi aku hanya nak menulis tentang pendapat aku terhadap semester baru yang baru saje tiga hari bermula. Pertama sekali berkaitan dengan jadual aku sem ni. Jadual semester ni boleh la dikategorikan sebagai not badsebab tak terlalu padat macam semester-semester yang lalu. Walaupon setiap hari kelas start pukul lapan tapi aku tak kisah sebab aku ni memang jenis yang bangun awal. Kalau kelas pukul 8 tu pukol 7.45 aku sempat lagi bangun nak siap. Lima belas minit kira awal la tu. Jiran bilik sebelah lagi la semua kaki bantai tido tak sedar. Kadang-kadang tu pi kelas tak mandi. Lagi style!  Jadi kemampuan aku untuk bangun harus diberikan pujian.... Eh mane ade tak bangun subuh. Dekat Sarawak ni subuh awal. Pukul 5.30 pg lagi aku dah bangun. cuma tido balik je lepas solat..
Standard ar tu..

Ok, setiap hari kebanyakan kelas yang start pukul lapan ni akan berakhir pada pukul 10 pagi dan kelas berikutnya bermula jam 2petang. Jadi aku ada lebih kurang 4 jam untuk kembali belayar di atas katil. Memang sesuatu yang menarik bagi mereka yang kuat tido macam aku. Kelas dalam sesuatu hari tu selalunya akan tamat pada jam 5 petang. Cuma ada dua hari je ada kelas waktu malam. Secara overall jadual waktu semester ni boleh la layan lagi. Tak busy mane pon tapi tengok je la nanti apa jadi.

Perkara kedua adalah berkaitan dengan internet. Internet kat sini memang SANGAT LAJU sampai kadang-kadang nak bukak Fb pon tak lepas. Benda ni la pada aku masalah utama dekat sini. Internet connection. Memang sangat bermasalah. Kalau korang nak tahu internet dekat sini adalah menggunakan wifi yang dikenali sebagai Uspot. Sungguh menjengkelkan nama tersebut. Mane dapat aku pun tak tahu. 




Uspot ni la yang selalu sangat problem sehingga boleh menimbulkan kemarahan kepada semua student kat sini.Terutamanya apabila nak digunakan untuk menyiapkan assignment pada waktu malam. Kelajuan uspot ni boleh diumpamakan seperti seekor siput khinzir yang sedang sembelit tujuh tahun. Sangat perlahan.
Youtube dia block, laman web download pon kena block jugak tapi tetap slow. Apa masalah aku pon tak tahu. Akibatnya ramai student yang terpaksa melanggan broadband. Then bila ramai yang dah pakai broadband internet yang laju pon jadi perlahan. Modem aku ni bape kali dah dipaksa terjun dari tingkat tiga tapi tetap lembap jugak. Sampai bila masalah ni berterusan aku pun tak tahu.. hanya masa yang bakal menentukan.(ayt redha)


So itu saja yang dapat aku katakan selepas tiga hari kembali ke Universiti ***** Malaysia Kampus Bintulu ni. Aku hanya mampu berharap masalah internet ni dapat diatasi untuk memudahkan urusan pada masa akan datang. Kalau internet cam siput camne aku nak update blog? betol tak. Entry ni pon aku tak pasti lepas ke tak nak publish. Kalau korang dapat baca tu maksudnya lepas la ye. Sekian saja untuk kali ni.

-Pahlawan Kucing-         

5 comments:

  1. Woooo. Boleh hantaq link ni kat dekan. Takyah aku nak buat aduan lagi. Hikhik

    ReplyDelete
  2. sy pun suka nyanyau!!dorg kiut n baik:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  3. haha, kalau hantar kat dekan trus, mau cepat tindakannye

    ReplyDelete
  4. post ni dah lps..hana dh baca hehehehe

    ReplyDelete